• 7 dagen per week bereikbaar
  • persoonlijke aandacht
  • complete zorg naar wens
  • geen stress voor dier en baas

Aarrrggghh! Mijn kat wordt gek.

Gepubliceerd op 2 augustus 2020 om 11:52

Dit roept ieder kattenbaasje als je kat vanuit het niets door het huis begint te rennen, over alles heen en onder alles door, over banken en tegen muren op, kortom: je kat is dol geworden.

Deze explosie noemen we ook wel: DE GEKKE 5 MINUTEN.

Wat is dit nu eigenlijk? Het ziet er best grappig uit, als alles heel blijft in huis dan natuurlijk. De gekke 5 minuten kan altijd plaatsvinden, maar in de ochtend en in de avond komt het wel het meeste voor.
Dit gedrag van een kat komt voort uit hun jachtinstinct en heeft vooral te maken met teveel energie wat ze op dat moment kwijt moeten en dan natuurlijk ook meteen. Buitenkatten raken makkelijker hun energie kwijt door buiten te zijn en ook echt te jagen, wat niet wil zeggen dat ze natuurlijk iets vangen. Katten die binnen zitten, hebben nog steeds het jachtinstinct maar moeten hun energie op een andere manier kwijt zien te raken.

We zeggen wel dat het 5 minuten duurt maar bij de wat oudere kat kan het 30 seconden duren en bij een kitten/jonge kat kan het wel tot 15 minuten aanhouden. Wat een feestje heb je dan als meerdere jonge katten dit tegelijk hebben.

Kan dit gedrag kwaad? De gekke 5 minuten kan zeker geen kwaad, ze moeten hun "ei" kwijt. (Hebben wij ook wel eens). Wel kan je bij jezelf nagaan of je kat genoeg afleiding heeft en voldoende speelmateriaal. Toch wil ik wel een maar zetten bij de gekke 5 minuten, komen deze explosies vaak voor en is er sprake van ander gedrag (bv: agressie, angst of vluchtgedrag) dan zou het op iets anders kunnen duiden en is dit wel reden tot actie.

Conclusie, geniet er van als je kat lekker 'gek' doet en hou je breekbare spullen uit de buurt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Helene Hofman
een jaar geleden

Heel leuk jullie blog !
Poema heeft veel van deze explosies!

Monique Funk
een jaar geleden

Weer zo'n leuke blog!
Bij de Ocicat kan de gekke 5 minuten wel een half uur aanhouden. Wij krijgen dan ook regelmatig inderdaad de vraag of ze "gek" zijn 😆

Hèlen
een jaar geleden

Wat een goed en herkenbaar bericht!! Altijd als ik wil gaan slapen. 😂 De hele avond genegeerd door meneer als ik met hem wil spelen, maar dan....Ja hoor, gaat hij mij uitdagen...🤣🤣

Lidwien Venselaar
een jaar geleden

Soms midden in de nacht met z’n tweeën trap op trap af. En natuurlijk op de overloop doorglijden en keihard tegen mijn slaapkamerdeur. Als ik dan toch maar eens kijk of alles goed gaat kijken ze mij echt aan met zo’n blik van “is er iets?”..